5 tips voor het omgaan met hoogbegaafdheid

Hoogbegaafd zijn geeft je vaak voordelen door de manier van denken die erbij komt kijken. Maar hoogbegaafde jongeren kunnen ook vaak last hebben van hun ‘extra gave’. Het Kan namelijk ook voor bepaalde problemen zorgen en in de weg zitten. In dit artikel lees je in totaal 5 tips om het jezelf in sommige lastige situatie wat gemakkelijker te maken.

Tips op een rijtje

Tip 1: Heb jij af en toe last van perfectionisme? Dan is daar niks mis mee. Het kan je zelf ver brengen doordat je alles goed wilt doen. Wie fouten durft te maken kan namelijk verder komen in het leven. Je moet het maken van fouten zien als een soort spannende expeditie en eens een kijken naar wat het je kan opleveren.

Tip 2: Wanneer je last hebt van veel warrige en onrustige gedachten die je uit je slaap houden, kun je eens proberen om jou gedachten eens voor je te zien als wolken aan een blauwe hemel. Beeld je eens in de dat de wind een gedachte wegblaast en er een volgende gedachte komt. Zie die gedachten dan ook voor je voordat je naar de volgende gedachte gaat. Je kunt alle gedachten die je hebt op een papiertje schrijven en deze laten liggen zodat je die op een ander moment weer kunt lezen. Zo schuif je de gedachte zo uit je hoofd.

Tip 3: Probeer zoveel mogelijk te denken aan waar je goed in bent. Wanneer je dit lukt, geeft het je een goed gevoel en de talenten die je hebt moet je ook zo veel mogelijk benutten. Wat ook kan helpen is om van anderen te horen waar je goed in bent.

Tip 4: Als je wel eens bang met om te falen, wat bekendstaat als faalangst en vaak voorkomt bij jongeren met hoogbegaafdheid, kan het je erg helpen je regelmatig op je ademhalingen te concentreren. Door ook rustig diep in en uit te ademen verlaag je je hartslag en komen je gedachten ook tot rust.

Tip 5: Neem een korte vakantie. Nee, geen echte vakantie maar een korte vakantie voor je hersenen. Hoe je dit doet? Simpel, ga ontspannen zitten in een fijne stoel of op een andere plek waar jij goed en rustig kunt liggen. Kies een nummer, of zelfs een afspeellijst, uit en zet de timer op vijf minuten. Zet de muziek aan zodra de timer begint met aftellen en luister eens goed naar de muziek die je hoort en wat daarbij in je naar boven komt. Merk je iets op? Misschien zie je er kleuren, beelden, vormen of bewegingen bij. Het kan ook zijn dat er iets anders in je op komt. Wat het ook is, geniet even van dit rustige moment. Om ervoor te zorgen dat je geen muziek kiest die je al kent, is het het beste om de muziek met je ogen dicht uit te kiezen, of om aan iemand anders te vragen een nummer voor je uit te kiezen.

Tip 6: Je kunt er ook voor kiezen om naar een coach voor hoogbegaafden te gaan (online of offline) die je helpt om je kwaliteiten ultiem te benutten. Meer tips nodig of op zoek naar tips voor hoogbegaafden op werk of hoogbegaafdheid bij volwassen? Online kun je honderden tips vinden die jou kunnen helpen wanneer je last hebt van veel gedachten, faalangst of andere moeilijkheden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *