Voor- en nadelen van de sauna

Er wordt veel gespeculeerd over wat goed voor je zou zijn en wat niet. Zo ook over een dagje sauna. Maar wat is daar nou waar van en wat is eigenlijk gewoon onzin?

Ik denk dat iedereen het wel eens heeft uitgeprobeerd! Met vrienden of vriendinnen of samen met je partner: een dagje sauna. Vaak zeggen mensen dat ze er een goede conditie van krijgen en dat ze er van afvallen. Maar dit is eigenlijk onzin! Dat je veel zweet is wel duidelijk en het heeft ook zeker invloed op je stofwisseling maar je valt er niet blijvend van af. Je verliest ongeveer anderhalve liter vocht na een saunabezoek, maar dit moet gewoon weer worden aangevuld. Ik denk dat het hiermee wordt verward. Het lijkt alsof je heel veel bent afgevallen, maar het komt er net zo snel weer aan. Ook dat je lichaam ontgift is onzin. Hoeveel je ook hebt gedronken de avond ervoor en hoeveel je dan ook zweet in de sauna, de alcohol komt er niet opeens uit.

Wat wél waar is, is dat je van de sauna ontspannen wordt en dat het gezond is. Ook is het goed voor je huid!

Ontspanning hebben veel mensen vast wel ervaren als ze wel eens in de sauna zijn geweest. Het is bewezen dat wanneer je in de sauna bent een stofje wordt aangemaakt waardoor je je vrolijk en ontspannen voelt.

Dat het goed voor je gezondheid is wordt meestal niet geassocieerd met de sauna.  Het is bewezen dat een saunabezoek je immuunsysteem verbetert en de bloedsomloop stimuleert en stabiliseert.

De hoge temperatuur in de sauna zorgt ervoor dat de poriën in je huis open gaan staan en dat je bloedvaten zich verwijden. Op deze manier wordt je huid goed schoon en zo raak je niet alleen vocht kwijt, ook overtollig talg en ander vuil wordt afgevoerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *