Dingen waar je aan moet denken als je ouder wordt

Ouder worden is voor niemand leuk. Echter is het ook absoluut niet te vermijden. Bij het ouder worden komen er al snel enkele kwaaltjes bij kijken zoals een apparaat voor gehoor nodig hebben of misschien zelfs een wandelstok die je helpt bij het stappen.

Allereerst, het is onvermijdelijk

Hoeveel keer heb je aan het einde van het jaar niet gedacht hoe snel de tijd voorbij gaat? Het leven is kort, dat weten we. Maar hoe meer je erover nadenkt, hoe sneller de tijd voorbijgaat zonder dat we het goed en wel beseffen. Zo krijg je kinderen, promotie op het werk, je koopt een huis, gaat op vakantie en ineens hebben je kinderen kinderen. Alles gaat razendsnel voorbij en dat merk je ook aan je lichaam. Bij het ouder worden komen er namelijk allerlei ambetante kwaaltjes bij kijken, bij sommigen sneller dan bij anderen. Echter is dit onvermijdelijk. Je mentale toestand kan dan wel hetzelfde blijven, je fysiek hetzelfde blijven voelen kan dan weer niet.

Begin bij het begin

Het allereerste kwaaltje is voor veel mensen het gehoor. Zo merk je vaak snel dat je minder en minder goed hoort doordat je niet meer goed mee bent met conversaties van mensen rondom je of dat je steeds meer aan hen moet vragen om zich te herhalen. Gelukkig bieden er genoeg hoorcentra gratis hoortests aan zodat het voor veel mensen zeer laagdrempelig is om zich te laten testen. Toegeven dat je gehoor niet meer hetzelfde is zoals vroeger is namelijk een grote stap voor veel mensen. Daarom dat hoorcentra, zoals https://www.vanboxtelhoorwinkels.nl/, gratis tests aanbieden. Daarna kan je dan gratis een hoorapparaat uittesten om te zien of je je erbij comfortabel voelt en zo kan je terug al horend je bij de maatschappij voelen.

Hoe goed is je mobiliteit?

Naast het gehoor is het voor veel mensen ook steeds moeilijker om te bewegen. Ofwel komt dit door je botten of een ander genetisch kwaaltje waar je jammer genoeg niet veel aan kan doen. Ofwel is het omdat je niet veel beweegt. Wat mijn grootmoeder bijvoorbeeld veel doet, is een wandeling maken. Elke dag wandelt ze heen en weer in haar tuin of in de velden achter haar huis om zo haar mobiliteit goed bij te houden. Daarnaast heeft ze een fiets trapje om voor de zetel te zetten waardoor ze tijdens het TV kijken of het lezen haar benen nog eens beweegt. Dit is goed voor de benen én de heupen waardoor je gewrichten niet snel vast zitten en je zo je mobiliteit op peil houdt.

Vergeet niet te genieten

Oke, ouder worden is onvermijdelijk en je gehoor en mobiliteit gaan erop achteruit. Maar ook al heb je dit en kan je er makkelijk een oplossing voor vinden, vergeet niet dat je moet genieten van je leven. Doe wat je leuk vindt. Eet dat stuk taart op. Ga bridgen met vrienden. Sluit je aan bij een nieuwe kring. Doe iets dat je altijd al wou doen maar geen tijd voor vond. Zeker op je oude dag is er geen tijd voor excuses en moet je gewoon doen wat je wilt doen. Doe dit dan zeker ook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *