Wanneer heb je relatietherapie nodig?

In iedere relatie speelt er wel eens iets. Een relatie is ook niet alleen maar leuk en gezellig. Af en toe zijn er dingen die eens goed uitgesproken moeten worden, dan kan je weer samen verder. Maar wanneer wordt het echt tijd voor relatietherapie? 

Werken aan je relatie 

Het is zo’n uitspraak die vaker voorbij komt: relatie is een werkwoord. Wij denken dat het klopt. Natuurlijk moet een relatie vooral leuk zijn. Je geniet en hebt het goed samen. Maar hoe goed je ook bij elkaar past: jullie blijven twee verschillende mensen. Er moet dus ook eens goed gepraat worden, om je ware gevoelens te uiten. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, je hoeft niet allebei alles leuk te vinden maar het is wel belangrijk dat je in gesprek blijft over je relatie. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat dingen onbesproken blijven en dat jullie uit elkaar groeien. Dat is niet wat je wil, toch? 

Van relatieperikelen naar relatietherapie

Stel dat jouw partner een drukke baan heeft, regelmatig sport en een paar keer per week afspreekt met vrienden. De uren die jullie samen hebben, zijn op de vingers van één hand te tellen. Je hebt er een paar keer iets over gezegd en je bent het gesprek er over aangegaan. Jullie hebben er over gepraat maar er verandert niets. Jij gaat je steeds ongelukkiger voelen en vraagt je steeds vaker af of je nog wel met hem verder wil. Ook dat spreek je een paar keer uit maar het lijkt niet tot hem door te dringen. Tot het moment dat hij aangeeft dat hij eigenlijk al langere tijd niet zo happy is in jullie relatie. Zijn gedrag lijkt een soort vlucht te zijn. Op zo’n moment zou je kunnen beslissen uit elkaar te gaan. Maar als je allebei bereid bent te werken aan jullie relatie, biedt online relatietherapie de mogelijkheid om weer samen verder te kunnen. 

Samenwerken in je relatie

Tijdens de sessies relatietherapie bij een psycholoog op afstand zal je niet alleen zenden (praten) maar ook ontvangen (luisteren). Door niet meteen te reageren laat je goed binnenkomen wat jouw partner tegen jou zegt. De therapeut zal jullie beide ook een spiegel voorhouden, waardoor je (soms heel confronterend) duidelijk wordt hoe jij acteert binnen jullie relatie. Er zal jullie steeds meer helder worden wat de verschillen tussen jullie zijn, hoe jullie in de relatie staan en waaraan jullie moeten werken. 

Relatietherapie geeft duidelijkheid

Door relatietherapie wordt duidelijk wat jullie te doen hebben om je relatie weer op het juiste pad te krijgen, als je dat allebei wil natuurlijk. De conclusie kan namelijk ook zijn dat één van beiden (of jullie allebei) niet meer verder wil of dat het beter is om uit elkaar te gaan. Maar uiteraard gaan jullie er alles aan doen om jullie relatie in stand te houden en te leren om in gesprek te blijven met elkaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *