Neurofeedbacktraining, wat en waarom?

Neurofeedback is een behandelmethode die zijn oorsprong kent in Amerika. Het wordt daar al 40 jaar ingezet als effectieve behandelmethode voor hersen gerelateerde aandoeningen. In Nederland wordt de therapie nu 15 jaar ingezet om de hersenen weer in balans te trainen. Met een slagingspercentage van ongeveer 90% van de cliënten toontneurofeedbacktraining zijn waarde. Bij het grote publiek is het echter nog een onbekende behandelmethode, maak kennis met Neurofeedback.

Fysiotherapie voor het brein

Neurofeedback kan gezien worden als fysiotherapie voor het brein. Het brein produceert hersengolven, die een afgeleide zijn van de communicatie in het brein. Deze hersengolven moeten binnen bepaalde normwaarden vallen. Doen ze dat niet dan kunnen daar psychische maar ook lichamelijke klachten uit voort komen. Neurofeedback training wordt succesvol toegepast bij bijvoorbeeld ADHD, ADD en depressies. Ook kan het ingezet worden om stress gerelateerde klachten aan te pakken, bijvoorbeeld in het geval van een burn-out, hersenletsel of bij traumaverwerking. Daarnaast is de methode werkzaam om beter te presteren. Zo helpt het mensen met dyslexie of concentratie problemen.

Neurofeedback training, hoe werk het?
Via opperante conditionering (straffen en belonen) worden de hersengolven binnen de gewenste waardes getraind. Makkelijk gezegd, tijdens de training wordt een film getoond. Van tevoren wordt een EEG-capje met sensoren op het hoofd geplaatst. Deze sensoren registreren de hersengolven. Op het moment dat de hersengolven niet binnen de normwaardes functioneren stopt de film automatisch (ofwel een straf voor het brein). De film vervolgd pas als de hersenactiviteit weer binnen de normwaardes actief zijn (een beloning voor het brein). Juist hierdoor wordt de training door veel mensen als leuk ervaren met een effectief en blijvend resultaat.

Voordelen van Neurofeedback
Lichaam en geest worden weer in balans getraind. Waar vaak de focus ligt op het bestrijden van symptomen pakt Neurofeedback de oorzaak aan. Er worden geen medicijnen gebruikt en er wordt niks in het lichaam ingebracht. Het behaalde resultaat met de training is blijvend. Zelfs na de behandelingen blijven de hersenen zich aanpassen en uitbalanceren.

Bent u geïnteresseerd geraakt in Neurofeedback of wilt u nog meer informatie? Lees dan verder bij de Breinkliniek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *