Wat is mindfulness?

Je hoort het de laatste tijd steeds vaker: mensen die mindfulness beoefenen. Het lijkt wel een trend te zijn om hier mee bezig te zijn en je leven hieraan te wijden. Maar wat is mindfulness eigenlijk en waarom is het ineens zo ontzettend populair? Mindfulness is een stroming in de psychologie waarbij je volledig probeert te leven in het nu en je bewust probeert te zijn van alles wat je doet, zegt, voelt en ervaart. Mensen die mindfulness beoefenen vinden over het algemeen dat we te veel dingen op de automatische piloot doen en dat je meer uit het leven haalt en meer rust ondervindt wanneer je volledig bewust bent van alles wat je doet. Mindfulness draait dus volledig om aandacht en leert je verdeling van aandacht onder controle te krijgen zonder dat je daarbij afgeleid wordt door andere prikkels.

De voordelen van mindfulness

De reden dat steeds meer mensen mindfulness beoefenen is omdat er ontzettend veel voordelen kleven aan deze manier van leven. Vooral in een tijd waarin we voortdurend worden afgeleid door onze telefoons en andere elektronische apparaten kan het erg fijn zijn om je aandacht te focussen op een ding en niet telkens te worden afgeleid door prikkels. Zo is het wetenschappelijk bewezen dat mensen die aan mindfulness doen minder stress ervaren dan mensen die dit niet doen. Ook helpt mindfulness je om productiever te zijn omdat je je hierdoor langer kunt concentreren. Door mindfulness te beoefenen heb je namelijk een scherpere focus en kun je je langer richten op een zaak waardoor je sneller dingen gedaan zult krijgen. Nog een groot voordeel van mindfulness is dat je in je dagelijkse leven minder een speelbal zult zijn van je emoties. Mindfulness helpt je namelijk om dichtbij jezelf te blijven en minder heftig te reageren op gebeurtenissen of gedrag van andere mensen.

Hoe beoefen je mindfulness?

Klinken al deze voordelen je als muziek in de oren? Dan kan het zomaar zijn dat mindfulness ook iets voor jou is. Er zijn verschillende manieren waarop je in contact kan komen met mindfulness. Zo zijn er ontzettend veel boeken over geschreven waarbij je stap voor stap wordt geïntroduceerd aan een leven volgens de regels van mindfulness. Daarnaast zijn er ook verschillende studio’s waar je met behulp van een trainer actief bezig kunt zijn met mindfulness.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *