PrEP behandeling daalt sterk in prijs

In Nederland is het aantal mensen dat besmet is met HIV de laatste jaren sterk afgenomen. Dit is vanzelfsprekend een erg goede ontwikkeling. Toch komen er dagelijks meer dan twee nieuwe hiv-patiënten bij in het gehele land.

Totdat we dit cijfer op nul hebben gekregen is het van belang dat er goed behandeld kan worden tegen hiv.

PrEP behandeling

Er zijn meerdere behandelmethoden beschikbaar voor hiv-besmetiingen. Eén van deze behandelingen is de zogeheten PrEP behandeling. Dit staat voor Pre Expositie Profilaxe.

Dit is een medicijn dat bij de apotheek kan worden gekocht en een voorzorg middel is bij een aids infectie. Groot voordeel van deze behandeling is dat deze vrij kan worden gekocht bij vrijwel iedere apotheek.

Sterke prijsdaling in 3 jaar

Aangezien deze behandeling niet wordt gedekt door zorgverzekeringen kan het flink in de kosten lopen voor patiënten om een PrEP behandeling te ondergaan.

Gelukkig zien we nu een flinke prijsdaling voor PrEP behandelingen. Zo was een dergelijke behandelmethode drie jaar geleden nog meer dan 500 euro per maand, nu is deze gedaald naar onder de 50. Deze aanzienlijke prijsdaling is het gevolg van nieuwe ontwikkelingen en voortdurend onderzoek.

HIV voorlichting

Zeker in Amsterdam zien we dat er nog nieuwe hiv-patiënten bijkomen, ondanks dat de landelijke trend daalt. Het blijft daarom noodzaak om juist te blijven voorlichten om zo het aantal nieuwe gevallen te minimaliseren.
Ook is het belangrijk dat jongeren en mogelijke besmettingen zich blijven testen. Laat je daarom testen op hiv bij één van de klinieken van onder meer Stadskliniek en de GGD.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *